top of page

Ja zeggen, wanneer je eigenlijk liever neen had gezegd

Gebeurt het bij jou ook regelmatig dat een collega of je leidinggevende naast je bureau komt staan met een dringende vraag? Net wanneer je bezig was met een heel belangrijk taak die je echt het komende uur wilde afwerken? Hoe vaak overkomt het ons niet dat we voor we het zelf goed en wel beseffen JA hebben gezegd als we eigenlijk op dat moment écht geen ruimte hebben?


We zijn er allemaal wel een beetje gevoelig aan, aan het tevreden willen stellen van anderen. Als iemand ons iets vraagt, hebben we maar al te vaak de neiging alles te laten vallen om een ander verder te helpen. Heel nobel natuurlijk, maar er zit 1 grote adder onder het gras: jij kan niet verder met je eigen werk. Soms geeft dat niet, omdat je toch maar wat aan het prullen was met je mails. Maar soms ben je heel geconcentreerd bezig en komt een telefoontje van je leidinggevende met de dringende vraag om nog wat cijfers na te kijken echt niet op het juiste moment.

Hoe ga je dan om met deze dringende vragen?

  1. Durf communiceren! Maar al te vaak zeggen mensen gewoon JA, omdat ze denken dat in gesprek gaan niet geapprecieerd wordt. Het omgekeerde is echter waar: je geeft de indruk dat je heel goed weet waar je mee bezig bent.

  2. Zeg ‘Ja, ALS…’ in plaats van onmiddellijk JA te zeggen.

  3. Vraag bedenktijd Sta eerst even rustig stil bij je takenpakket en bekijk of en wanneer je op de vraag kan ingaan.

  4. Wees concreet Wat is de vraag precies en tegen wanneer moet de taak ten laatste af zijn? Je merkt heel vaak dat een taak dan al een stuk minder dringend wordt…

  5. Stel in vraag of jij wel de meest aangewezen persoon bent om deze taak te doen.

  6. Als de vraag van je leidinggevende komt: vraag wat prioriteit heeft in je takenpakket. Als je deze taak doet, zal een andere taak even moeten wachten of door iemand anders worden gedaan.

  7. Durf NEEN zeggen als het écht niet gaat. Zoek samen naar een oplossing.

Veel te veel mensen nemen door geen ‘ja, als…’ te durven zeggen werk mee naar huis. Durf een dringende vraag in vraag te stellen. Communiceer. En ga volledig voor voldoening op het einde van je werkdag.

Comments


bottom of page