top of page

Laat je niet langer afleiden. Focus!


Deze week gebeurde er iets dat ik graag met je wil delen. Het is iets heel kleins, maar het kan een grote impact hebben op je concentratie tijdens het werken.

Naast mijn bijberoep als plancoach, werk ik voltijds voor een sportfederatie: S-Sport // Recreas. Wij proberen sport en beweging voor iedereen zo laagdrempelig mogelijk te houden en de link tussen beweging en gezondheid uit te dragen in elk aspect van onze organisatie.

Maandag had ik een overleg met 1 van mijn collega’s. Op het einde van het gesprek vertelde hij me dat hij een leuke manier van communiceren had ontdekt die je toelaat snel antwoord te krijgen van collega’s op een prangende vraag. Hij wilde dit graag uitproberen bij het volledige team.

Op elk van de computers van ons team staat namelijk ‘skype voor bedrijven’ geïnstalleerd. Aan de hand van deze tool kan je snel een boodschap of een vraag typen naar een collega, krijg je een melding op je bureaublad en kan je onmiddellijk reageren.

Je kan je al wel voorstellen hoe ik op dit voorstel gereageerd heb :-) ‘Skype voor bedrijven’ en andere tools die erop gericht zijn op heel laagdrempelige manier communicatie tot stand te brengen tussen collega’s, zorgen al snel voor heel wat afleiding. Als mensen er bijvoorbeeld voor kiezen thuis te werken, heeft dat een welbepaalde reden: in alle rust kunnen focussen op de taken die er echt toe doen.

Heb je ook de neiging je snel te laten afleiden tijdens het werken? Probeer deze tips dan toe te passen:

  • Ga voor focus: zet je mailbox regelmatig helemaal uit!

  • Zet je e-mail meldingen af

  • Zet de meldingen af op je smartphone voor berichten en WhatsApp

  • Echt dringend? Spreek af dat je altijd kan gebeld worden! Bellen is veel hoogdrempeliger. Het dwingt mensen om goed na te denken over hoe dringend hun vraag is.

  • Even afzonderen op het werk om écht te kunnen focussen? Doen!

  • Werk in grote blokken aan 1 welbepaalde taak

  • Maak goede afspraken met je collega’s over wanneer en hoe je elkaar mag storen tijdens het werk

Commentaires


bottom of page