top of page

Een tomaat gebruiken om écht te focussen?!

Updated: Feb 4, 2022Vaak zeggen mensen mij dat ze er moeite mee hebben grote taken echt volledig af te werken.


Als ik hen dan vraag wat hier de redenen voor zijn, zijn de antwoorden heel uiteenlopend.

Je wordt om de haverklap gestoord tijdens je werk. Je smartphone laat zeker elke 10min van zich horen. Er staan nog heel wat kleine taakjes op je to-do lijst die minder energie vragen en die je dus telkens voor neemt. Je weet eigenlijk niet goed wat de volgende stap is die je moet nemen om vooruitgang te boeken.

Eigenlijk allemaal redenen die niet echt steek houden, want het zijn de grote taken die in de meeste gevallen het meest impact hebben!

Elke reden komt uiteindelijk op hetzelfde neer: we nemen geen tijd om écht te focussen. Om zodanig geconcentreerd met iets bezig te zijn dat we op het einde het gevoel hebben dat we vooruitgang hebben geboekt.

Je kent dat gevoel ongetwijfeld: het gevoel dat je productief bent geweest, je in een bepaalde flow hebt gezeten en je echt voldoening voelt van wat je hebt klaargespeeld. Schitterend toch! Dé techniek die je hierbij kan helpen is de pomodorotechniek. Dit is een timemanagement techniek die eind jaren tachtig in het leven werd geroepen door éne Francesco Cirillo.Zijn techniek wordt als volgt omschreven: Je gebruikt een soort kookwekker waarbij je steeds periodes van 25 minuten(een 'pomodoro') geconcentreerd aan een taak werkt.De techniek bestaat uit vijf stappen:

  1. Besluit welke taak je gaat doen

  2. Stel de kookwekker in op 25 minuten

  3. Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat

  4. Neem een korte pauze van ongeveer 3min

  5. Elke vierde "pomodoros" neem je een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten)

Natuurlijk ontstonden sinds de jaren tachtig veel varianten op deze techniek. Sommigen beweren dat de tijd dat je aan 1 stuk doorwerkt best een stuk langer mag zijn. Het concentratievermogen verschilt ook van mens tot mens.

Maar de boodschap blijft dezelfde: Als je een grote taak op je bord hebt, probeer hier in grote tijdsblokken aan te werken. Zonder je af. Zet alle afleidingen uit. Start. Focus. En werk eindelijk af wat je al zo lang wou doen!


Comments


bottom of page