top of page

5 tips om de strijd met je uitstelgedrag aan te gaan



“Ik hoef er nu nog niet aan te beginnen want ik heb nog zeeën van tijd.”

“Ik ga er niet meer aan beginnen want ik heb nu toch geen tijd genoeg meer."


Herkenbaar?

Uitspraken van mensen die meester zijn in… uitstellen!

En daar ook altijd een schitterend excuus voor hebben :-)


Denk maar eens aan je eigen job, of wat er thuis allemaal nog moet gebeuren. Er zijn heel veel taken of klusjes die we voor ons uit blijven schuiven. We weten dat ze moeten gebeuren, maar we komen er gewoon niet toe.


En dan hebben we het nog niet over de stress die het ons bezorgt als we alles tot het allerlaatste moment uitstellen en dan opeens 5 versnellingen hoger moeten schakelen.


De klusjes die we in en rond het huis moeten doen, lijken wel oneindig. Heel vaak gaat het over het opruimen van een welbepaalde ruimte in huis: de garage, de zolder, de kelder, het tuinhuis,… Vooral bergruimtes, waar we een heel jaar door van alles naartoe sjouwen, de deur sluiten en enkel gefrustreerd raken over de opgestapelde chaos als we de deur terug openen.


Veel mensen zijn op het werk als de dood voor het opstarten van nieuwe projecten, ondanks het feit dat ze heel graag nadenken over nieuwe dingen en niet bang zijn om eens iets nieuws uit te proberen. Maar toch beginnen ze er niet aan.


Waarom vertonen we zoveel uitstelgedrag?

Wanneer ik tijdens mijn workshops mensen vraag waarom en wanneer ze uitstelgedrag vertonen, krijg ik meestal ongeveer dezelfde antwoorden:

  • “Er is altijd wel iets dat belangrijker of dringender is om te doen.”

  • “Ik doe die taak echt niet graag.”

  • “Misschien moet ik eens nadenken om het iemand anders te laten doen?”

  • “Die taak lijkt mij ZOveel werk dat ik niet weet waar te beginnen, dus begin ik maar helemaal niet.”

  • “Ik ben bang dat het resultaat niet zo goed zal zijn als ik wil.”

  • “Anderen zullen het resultaat toch maar niets vinden.”

  • “Ik doe het volgende week wel, dan zal ik wel meer tijd hebben.”

Uitstellen heeft echter 1 groot nadeel: wat we moeten doen komt altijd bij ons terug, en elke keer het terug ons pad kruist, raken we meer en meer gefrustreerd omdat we er nog niet aan begonnen zijn.


Met deze 5 gouden tips laat ik je met een gerust hart de strijd aangaan met je uitstelgedrag!


1. Weet waarvoor je strijdt: bepaal een duidelijk doel

Wil je de zolder opruimen, denk dan eens na waarom je dat wil doen.

Hoe ziet jouw droomzolder eruit? Wat zou jou voldoening geven?

Wil je een nieuw project opstarten op je werk, denk dan eens na met welke uitkomst je tevreden zou zijn? Wat zou van dat project een fantastisch project maken?


2. Maak het kleiner

Vaak lijkt een nieuw project zo groot dat het lijkt alsof je een immense berg moet beklimmen. Door het monster op te delen in kleine behapbare stukjes heb je meer overzicht en kan je het project stap voor stap aanpakken.


3. Bepaal altijd wat de eerstvolgende taak is die je kan doen

Door telkens te bepalen wat het volgende is wat je moet doen om een project tot een goed einde te brengen, maak je alles een heel stuk concreter.


4. Begin je dag met een taak die je altijd tracht uit te stellen





Of zoals Brian Tracy, timemanagement expert, het zou zeggen: eat that frog!

Als je elke dag zou beginnen met het doorslikken van een kikker, dan smaakt alles wat je de rest van de dag eet best goed :-)

Begin je dag met een taak die je al een tijdje voor je uitschuift, werk er goed aan door, en alle taken die je de rest van de dag zal doen zullen een pak aangenamer zijn!






En tenslotte…


5. GEWOON STARTEN!

Het is meestal zo dat als je start met een taak, je in no-time goed op dreef bent. Meestal wil je dan zelfs niet meer stoppen, omdat je merkt dat het zo goed vooruit gaat.

bottom of page