top of page

Probeer niet alles halsstarrig te onthouden!

Updated: Mar 8, 2018

Je kent dat wel, dat gevoel dat je plots iets te binnen schiet wat je al een tijdje moest doen, maar je stelt het steeds uit en vergeet het telkens weer?

Zo vertelde een goede vriendin van mij afgelopen week dat ze al een hele tijd moet kijken voor welke sportkampen ze haar zoontje wil inschrijven komende paasvakantie. Het vraagt wel wat tijd om op zoek te gaan naar het aanbod in de gemeente en daar een goede keuze uit te maken. Elke keer dat ze een foldertje ziet liggen in de sporthal of met vrienden praat over opvangmogelijkheden in de vakantieperiodes, heeft ze zoiets van: "Oh ja, daar moet ik ook nog eens voor kijken." Om het daarna weer te vergeten...

Jammer genoeg schrijven we op zo'n momenten vaak niet op wat we moeten doen, waardoor we het weer vergeten. En een tijdje later schiet het ons weer te binnen, en slaan we onszelf wel voor de kop dat we het nu nog niet gedaan hebben.

Maar hoe komt het dan dat we niet alles wat we moeten doen kunnen onthouden? Heel simpel: omdat onze hersenen er gewoon niet voor gemaakt zijn!

Ons werkgeheugen staat in voor het tijdelijk opslaan van taken waar we aan denken of mee bezig zijn. Het kan tot ongeveer zeven items bevatten. Als we te veel zaken proberen te onthouden, geraakt het werkgeheugen overbelast en worden de oudste items eerst verwijderd. En denk maar eens hoeveel prikkels je vandaag de dag op hetzelfde moment te verwerken krijgt. Ons werkgeheugen heeft simpelweg de mogelijkheid niet om alles te onthouden!

Hoe los je dit op?

  • Probeer niet langer alles halsstarrig te onthouden!

  • Schrijf op wat je niet wilt vergeten

  • Creëer een extern geheugen dat alles in jouw plaats onthoudt

  • Beslis sneller over de dingen die je moet doen

bottom of page